subota, 16. travnja 2011.

Cilj bloga


Cilj bloga je popularizirati znanja iz područja ljudskih potencijala. Ljudski potencijali su najvažniji dio poslovne organizacije koji joj doprinose u više područja njezinog djelovanja, a upravljanje ljudskim potencijalima je ključna djelatnost svake organizacije. Ljudi, njihove potrebe, motivacija i zadovoljstvo postaju središtem pažnje managementa ljudskih potencijala, jer smo shvatili da je ljudski kapital glavni predmet konkurentske sposobnosti i prednosti kako na lokalnom , tako i na globalnom tržištu. Potrebe individua koje motiviraju zaposlene su objekt istraživanja i analiza iz kojih su proizašle mnoge motivacijske teorije. Poduzeća u kojima se shvatilo da su ljudski potencijali jedni od temeljnih čimbenika uspjeha poduzeća uspješnija su od poduzeća u kojima postoji loša uprava koja još nije shvatila značaj ljudskih potencijala. Usavršavanje i trening zaposlenika, stvaranje ugodnog okruženja u poduzeću su neke od aktivnosti koje se provode i usavršavaju kako bi se motiviralo svakog zaposlenog da svoje zadatke obavlja na najbolji mogući način. Također, velika pažnja se posvećuje pravodobnom informiranju djelatnika te nastojanju njihovog uključenja u donošenje odluka, a važna je i politika dobrih međuljudskih odnosa, davanje veće odgovornosti.
Svako uspješno poduzeće pokazuje stvarni interes za ljude, jer oni su najvrjednija imovina, posvećen im je vrhovni menadžment i pokazuje interes za njih. Također kod uspješnih poduzeća postoje dobri programi nagrađivanja, razvija se i potiče participacija, te su velike mogućnosti za napredovanje. Neuspješna poduzeća ne pridaju veliku važnost zaposlenima, ne ulažu u njihov razvoj i obrazovanje, postoji jako loša komunikacija, te nejasna i zastarjela politika vođenja.  
Iako svi znamo i svjesni smo činjenice da su ljudski potencijali najbitnijih element svake organizacije, u današnje vrijeme krize i recesije svaka organizacija je opterećena problemom kako opstati, dok ljudski potencijali padaju u drugi plan. Trenutno se ne ulaže u razvoj i unaprjeđivanje zaposlenika, već naprotiv u zemlji je velika nezaposlenost čije se stanje kratkotrajno popravlja u turističkoj ljetnoj sezoni zbog povećane potrebe za radnom snagom.

Nema komentara:

Objavi komentar