nedjelja, 10. travnja 2011.

Planiranje i pribavljanje ljudskih potencijala

Planiranje je važna funkcija pomoću koje se doprinosi ostvarivanju strateških ciljeva organizacije. Potrebno je imati kvalitetne ljude, te poslovni plan odnosno planirati ljudske potencijale.
Planiranje ljudskih potencijala je proces kojim se organizacijske strategije, poslovni planovi i ciljevi pretvaraju u procjenu potrebnog broja i kvalitete ljudi za njihovo uspješno provođenje.

Razlozi planiranja ljudskih potencijala su razni : ljudski potencijali postaju kritični resurs, oskudno tržište radne snage, troškovi zapošljavanja, razvoja i održavanja, vrijeme potrebno  za istraživanje i razvoj, troškovi nedjelotvorne uporabe ljudskih potencijala, tehnološke promjene, demografske promjene, naglasak na upravljanje karijerom, povećana uporaba računala, naglasak na proizvodnost, kvalitetu i uslugu.


Pribavljanje je proces privlačenja kandidata za slobodna radna mjesta i to onih koji imaju sposobnosti, vještine i osobine potrebne za uspješno obavljanje poslova i postizanje ciljeva. Svrha planiranja je privući dovoljno kvalitetnih kandidata da bi se mogli izabrati najbolji. To je proces usklađivanja profesionalnih preferencija i ciljeva pojedinaca s preferencijama i potrebama organizacije.

Pristupi pribavljanja ljudskih potencijala: tradicionalni pristup i realistični pristup.
Tradicionalni pristup - postavljanje visokih očekivanja, posao treba biti atraktivan, visok stupanj prihvaćanja posla, radno iskustvo ne potvrđuje očekivanja, nezadovoljstvo i shvaćanje da posao ne odgovara potrebama, mali ostanak na poslu, nezadovoljstvo i često napuštanje.
Realistični pristup - postojanje realnih očekivanja, posao može ali ne mora biti atraktivan, neki prihvaćaju, a neki odbijaju ponuđeni posao, radno iskustvo potvrđuje očekivanja, zadovoljstvo poslom, visok ostanak na poslu, zadovoljstvo i mali stupanj odlaska.


Više informacija o ovoj temi možete pročitati u knjizi: 
Noe, R. A., Hollenbeck, J. R., Gerhart, B., Wright, P. M. Menadžment ljudskih potencijala, MATE, Zagreb, 2006.

Nema komentara:

Objavi komentar