petak, 15. travnja 2011.

Primjer iz prakse - Google

Google je internetska tražilica koju su 1998. godine Larry Page i Sergey Brin utemeljili u jednoj garaži, nitko nije mogao predvidjeti da će u kratkom vremenu ta internetska tražilica doživjeti planetarni uspjeh.
Brojne su privilegije zbog kojih se Google smatra najboljim radnim mjestom na svijetu. Osim odlične plaće, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te bonusa, tu je i niz beneficija u kojima zaposlenici uživaju na radnome mjestu. U sjedištu kompanije nalazi se čak 17 restorana u kojima zaposlenicima tri put na dan besplatno poslužuju topla jela, među ostalim talijanske, meksičke, indijske i japanske specijalitete, na raspolaganju su im bazeni, sportski tereni, teretane, dvorane za masažu, liječnička skrb, frizerski salon, autopraonica... U Googleu vlada potpuno drugačija radna atmosfera, mnogi dijelovi izgledaju kao kombinacija svemirskog broda i dječjeg vrtića. Google najviše privlači izazovnim i zanimljivim poslom, s naglaskom na inovativnost. Zanimljiv dio radne kulture u Googleu su predavanja o različitim temama koja se redovito održavaju u svim uredima. Počeli su kao sredstvo širenja tehničkog znanja unutar kompanije, a danas pokrivaju različita područja. Među posebnostima Googlea naglašava se 20 posto vremena. Svi inženjeri trebali bi 80 posto radnog vremena posvećivati zadanim projektima, a 20 posto provesti radeći na onome što žele, a što nije vezano uz njihov glavni projekt. Na žalost, to ne funkcionira uvijek kao što je zamišljeno, ali mnogi su sadašnji proizvodi proizašli upravo iz tog 'slobodnog vremena'. Google, ali i ostale kompanije u okolici natječu se u tome tko će ponuditi bolji radni okoliš svojim zaposlenicima.
No postoje i neke mane rada u Googleu, kao što je primjerice da zaposlenici s manje od pet godina staža imaju samo 15 dana godišnjeg odmora. Žene, pak, imaju samo šest tjedana porodiljskog dopusta, a to je bolje od većine američkih kompanija. Ali ipak mladim ljudima s dobrim idejama pruža se šansa da relativno lako i brzo dođu do kompanije s nekoliko desetaka zaposlenih i temeljnim kapitalom.
Više informacija o ovoj temi možete pročitati na: 




1 komentar:

  1. Biti zaposlen u Googleu mnogima je san, pa tako i meni! Google brine za svoje zaposlenike te na takav način dolaze do lojalnih zaposlenika.

    OdgovoriIzbriši